Балетска школа Димитрије Парлић

У уторак 30. априла одржано је Школско такмичење балетске школе “Димитрије Парлић” одсека за народну игру у Културном центру Панчева од 17 до 19 часова.


Ученици основне и средње школе одсека за народну игру представили су и приказали нашу богату плесну и вокалну традицију кроз више категорија: група, трио, дуо и соло. Без сумње показали су светлу будућност ово смера као и школованог кадра који ће преносити знања на следећа поколења.


Смер народна игра у срењој школи постоји свега три године и ради на јачању свести и одговорности да се наше културно плесно и вокално наслеђе негује. Такође, код ученика развија осећај тимског рада, емпатије, самопоузадања када је у питању јавни наступ али и на развијању њихових плесних и вокалних способности (талента).


На такмичарском програму су биле игре из централне и западне Србије, игре и песме из Ниша и Владичиног Хана, обичај Другање из Баната, игре из Беле Паланке, горње Пчиње, Врањског поља, Румунске игре, Ромске игре, Шопске, Мачве, Кобишнице, Лесковца, Подгрмечја, Влашке игре, Кумановског поља итд. Ученици издвојеног одељења из Алибунара наструпали су ревијално.


Ученике основне школе издвојеног одељења из Владимировца је припремала наставница Сузана Павловић, а ученике средње школе у Панчеву настваник МА Марко Мићић.