Балетска школа Димитрије Парлић

III Међународно такмичење Костадинка Дина Николић, одржано је 6. и 7. јуна 2024. године у Културном центру Панчева у Панчеву.

Такмичење је основано 2017. године, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. Оснивач и организатор је наша школа, Балетска школа „Димитрије Парлић“ Панчево. Такмичење је основано са циљем да окупи младе балетске наде из земље и иностранства и створи мост сарадње између школа, позоришних кућа, балетских трупа и академија, како би играчи имали шири избор и могућност проналаска свог места у свету игре.

Балерина Костадинка Дина Николић, радећи као наставница балета у Панчеву,
поставила је темеље данашње балетске школе. Своју љубав према балету, успела је да пренесе на ученике, који су данас наставници школе и настављају да преносе искуство и знање са великим ентузијазмом и љубављу према професији.

Покровитељ овогодишњег такмичења је Град Панчево и учесници такмичења уплатом котизације. На такмичењу су право учешћа имали млади, домаћи и страни играчи, узраста од 9 до 21 године старости. На такмичење се пријавио 91 такмичар.
Категорије су одлуком уметничко организационог одбора кориговане и проширене на преткатегорију и категорију групне игре. Такмичење је јавно и одвијало се током два такмичарска дана.

Еминентни чланови међународног жирија на овом такмичењу били су:

  • Прима балерина Ана Павловић Пешић, уметничка директорка балета Народног позоришта Београд;
  • Госпођа Ива Бојовић Петковић, директорка Балетске школе „Лујо Давичо“ Београд;
  • Госпођа Сања Вучуревић, директорка Балетске школе у Новом Саду;
  • Госпођа Ружица Јовановић, наставник БШ „Димитрије Парлић“ Панчево и некадашња ученица Костадинке Дине Николић;
  • Првак балета Опере Каиро, господин Ahmed Yehia, заменик менаџера Опере Каиро.
    Секретар жирија, наставник школе Ђорђе Дрљан.

Првог дана, 6. јуна такмичење је свечано отворио директор Школе и Директор такмичења Милорад Вукобратовић. Након пригодног говора директора, градска већница за образовање, г-ђа Татјана Божић, такмичарима и гостима је у име Града пожелела добродошлицу, а такмичарима срећу и успех на такмичењу и прогласила га отвореним.

Током првог такмичарског дана, 06. јуна, наступили су тамичари II категорије (класичан балет; узраст 16-19 год.), као и такмичари IIIA (савремена игра; узраст 12-16 год.) и IIIБ (савремена игра; узраст 17-21 год.) категорије.

Другог такмичарског дана 07. јуна, представили су се такмичари преткатегорије (класичан балет; узраст 9-12 год.), такмичари I категорије (класичан балет; узраст 13-15 год.) и IVA категорије групне игре (узраст 9-14год.).

Истог дана од 19 часова организовано је Гала вече, на којем су наступали награђени такмичари по избору жирија. По завршетку наступа награђених ученика, уследило је проглашење победника. Жири такмичења уручио је медаље за освојено прво, друго и треће место и дипломе за учешче свим такмичарима.

Организационо уметнички одбор такмичења чинили су:

Милорад Вукобратовић – председник одбора, директор такмичења; Светлана Вучинић – уметнички селектор и PR такмичења; Татјана Крга – техничко организациони сарадник директора; Ружица Јовановић – сарадник уметничког селектора; Ивана Пезељ – сарадник уметничког селектора; Нада Крстуловић – сарадник тонско музичке технике; Јелена Ненадовић – сарадник за презентацију на друштвеним мрежама. Дизајн штампаног материјала урадио је Павле Халупа.